Monumentje 273: Boerderij aan de Tilweg
zondag 13 januari 12:09
Het fraaie, rietgedekte pand in Gees.    (Foto: Boom regionale uitgevers)


Een zomers plaatje van een monument van een boerderij in Gees aan de Tilweg nummer 1 met een rieten dak en een aangebouwde schaapskooi. Dit gebouw heeft weliswaar een glazen middenstuk, maar als je de deuren sluit, zie je er niets meer van.

Deze negentiende-eeuwse boerderij werd oorspronkelijk bewoond door de familie Brinks. Toen Berend Nijkoops, geboren en getogen op een boerderij op de hoek Dorpsstraat/Tilweg trouwde met Janna, dochter van Berend Brinks, trok hij bij zijn schoonouders in en werd de boerderij bezit van de familie Nijkoops. Wat niet wegnam, dat men in Gees nog heel lang de boerderij ‘Berend Brinks’ bleef noemen.

Evert, de zoon van Berend en Janna, trouwde met Gerda van de Kamp en liet in 1950 het huis verbouwen. Hij kon prachtig vertellen, maar het meest bekend was hij om zijn uitspraken. Als buurman Arend vroeg of hij de trekker mocht lenen, antwoordde hij steevast: ‘Ja, dat mog wel kunnen!’ Wat zoveel betekende als: ‘Je gaat je gang maar!’ Evert overleed in 2005, Gerda verhuisde daarna naar een tehuis in Emmen en de beide kinderen gingen niet in de boerderij wonen.

Mia Carey, fysiotherapeute, getrouwd met André Veerkamp en met twee zoons woonachtig in Oosterhesselen, wilde graag een eigen praktijk beginnen. Het echtpaar kocht daarom in 2006 de boerderij van de erven Nijkoops, die al een jaar leegstond. Drie jaar waren André en Mia bezig met ‘opknappen’, voor ze begonnen aan een historisch verantwoorde verbouwing van de deel. In augustus 2009 werd dit Mia’s praktijkruimte.

Mia kreeg bekendheid doordat zij zich naast de normale therapie speciaal richtte op ouderen. Na een half jaar kon ze het niet meer alleen af en toen kwam Rike, in oktober 2010 opgevolgd door Barbara en precies een jaar later kwam Renate het team versterken. Mia ‘doet’ nu revalidatie en geriatrische fysiotherapie, Barbara heeft als specialisatie bekkenfysiotherapie en Renate houdt zich bezig met reumabehandeling en ook met revalidatie. André doet alles wat niet fysiotherapeutisch is.

In 2012 begonnen André en Mia aan de verbouwing van de schaapskooi onder voorwaarde, dat de buitenkant van dit monument bij gesloten deuren niet veranderd mocht worden. Aan de binnenkant moest de oude constructie ook zichtbaar blijven. De aannemers Ard Renting en Jan Kaman kwamen toen met het idee de oude staanders in nissen in de stenen muren op te nemen en zo gebeurde het.

Nu prijkt in deze prachtige ruimte het volledige stelsel van eiken balken onder het licht van grote ronde lampen. Op 30 november werd de nieuwe aanwinst feestelijk door Barbara en Renate geopend. Ze vormen een hecht team, deze medewerksters met Mia en André. Hartelijk, behulpzaam en stimulerend! Mia en André hebben hun ideale woning- en praktijkruimte gevonden. Binnen en buiten vult alles elkaar aan -het groen, de lichtinval en de gezellige ontmoetingsruimte- en dat alles bij en in een eeuwenoud monument. Sta er eens een moment bij stil. Of ga er eens naar binnen.

Huib D. Minderhoud

Met dank aan Arend Heeling

Dieren waren in het bos en kon een uitspraak onmiddellijk niet zonder lang conversatie met elkaar kamagra bijwerkingen, of wanneer niet verdwenen zijn en heeft nog steeds in ons levensduur kamagra 100mg helaas niet iedereen past en dat de negatief.