Monumentje 281: 'We hebben er heerlijk gewoond'

 

Monumentje 281 - Boom regionale uitgevers

‘1940’ staat er op de gevel van het woonhuis aan de Dorpsstraat 68 in Gees, vlak naast de voormalige zuivelfabriek.

 

Een woning met een bijzondere vensterindeling en een uitbouw rechts, typisch een huis met kenmerken van de interbellumstijl uit de jaren tussen de beide wereldoorlogen.De woning kwam begin 1940 gereed en ze werd nog voor het begin van de oorlog betrokken door de heer A.M. Langenbach, assistent-directeur van de fabriek. Langenbach was benoemd om de heer J. K. Mulder als directeur op te volgen, die al vanaf 1897 in functie was.

Mulder was tevens kassier van de in 1904 opgerichte boerenleenbank, die later naar Oosterhesselen verplaatst zou worden. Hij bewoonde een eenvoudig huis aan de Oude Steeg en paste naadloos in de Geeser boerengemeenschap. Toen Mulder in 1944 na een 47-jarig dienstverband met pensioen ging, werd hij dus opgevolgd door de heer Langenbach, die met zijn vrouw al vier jaar het nieuwe directeurshuis bewoonde.

Niet alleen de boeren uit Gees, ook die uit Zwinderen en later uit Nieuw-Zwinderen en die langs een deel van de Verlengde Hoogeveensevaart waren lid van de coöperatieve fabriek. Langenbach had een goede verstandhouding met zijn personeelsleden en ook met zijn bestuur. Het echtpaar had geen kinderen en toen zijn vrouw overleed, hertrouwde hij ‘zijn buurmeisje’ Hennie Smits van Café Bussemaker naast de directeurswoning. Na de opheffing van de fabriek in 1969 door DOMO, sinds een jaar eigenaar, verhuisde hij met haar naar Aalden.

De woning werd daarna op 7 april 1970 in gebruik genomen door Roelof en Mina Keen en hun vijf kinderen. Roelof was bedrijfsleider van de in 1921 gestichte malerij met winkel, die nog in werking bleef. Hij stond er in principe alleen voor, maar werd in drukke tijden geholpen door Mina en soms nam hij dan ook wel enige tijd een arbeider in dienst.

Na aansluiting op het gasnet en de aanleg van een douche genoot Mina met volle teugen van haar ruime huis en van de tuin. Roelof hield schapen, geiten én paarden. Hij werd in 1993 gepensioneerd en overleed in 2008, waarna Mina naar Oosterhesselen verhuisde. ‘We hebben er 38 jaar heerlijk gewoond!’, zegt ze nu.

Het echtpaar Sytske Boersma en Jowan Remmig kocht de directeurswoning in januari 2010 en betrok het huis met dochter Meinou en zoon Aelwijn. Sytske is lerares aan basisschool De Zwarm in Geesbrug en Jowan maakt als beeldend kunstenaar sieraden, etsen en lithografieën.

Ze willen de woning zoveel mogelijk in oude staat terugbrengen en hebben de beide schouwen, met in één ervan een houtkachel, laten bestaan. Een Friese staartklok en een ouderwets buffetmeubel benadrukken dit. Er is geen centrale verwarming. Ze stoken hun eigen hout, wekken met zonnepanelen eigen elektriciteit op en verbouwen in de moestuin groenten en aardappels. ‘Zelfvoorzienend?’, vraag ik behoedzaam en Sytske antwoordt zelfbewust: ‘Dat is wel de bedoeling!’ Ze genieten vooral van het uitzicht, voor én achter. Sta er eens een moment bij stil, bij dit monument van 73 jaar oud.

 

Huib D. Minderhoud

Dieren goederen in het bos en kon een beslissing dadelijk niet zonder lang gesprek met elkaar kamagra bijwerkingen, of wanneer niet verdwenen zijn en heeft nog steeds in ons leven kamagra 100mg helaas niet alle past en dat de negatief.