Woensdag 29 oktober 2014

Hervormd Ontmoetings Centrum Kromme Elleboog Coevorden om 19.30 uur

Lezing Huib Minderhoud over water en veen

“Omzetting van een landschap”

 

Lezing Huib Minderhoud over Begrafenisrituelen in De Brinkhof in Norg.

Huib D. Minderhoud houdt lezing over Begrafenisrituelen voor de Historische Vereniging NORCH op donderdag 25 september 2014 in de Brinkhof.

 

De bekende Drentse schrijver Huib D. Minderhoud uit Dalen verzorgt op donderdag 25 september 2014 de eerste lezing van het nieuwe seizoen voor NORCH. Huib Minderhoud heeft tientallen boeken en artikelen geschreven over de geschiedenis van Drenthe. Hij is een zeer onderhoudende verhalenverteller. Voor de Historische Vereniging NORCH zal hij het onderwerp “Begrafenisgebruiken – en verhalen” in onze provincie nader uiteenzetten.

 

Via de hunebedden (3000 jaar voor Christus), de veenlijken (ongeveer 50 jaar na Christus) en de kerstening (ongeveer 800) komen we aan bij de begrafenistraditie van de katholieke kerk. Na de Drentse reformatie, zo rond het jaar 1598, volgt de meer op naoberhulp gerichte zorg voor de overledenen en de rol van de kerk en haar voorgangers, gebaseerd op de algemeen aanvaarde onontkoombare doodsverwachting.

Omstreeks 1900 wordt de dood afschrikwekkend. De overledene moet enerzijds zoveel als mogelijk worden afgeschermd en anderzijds toch met enige versier naar buiten begeleid. Begrafenissen met lijkkoetsen en verhulde paarden komen in zwang.

 

Er worden vervolgens in Drenthe algemene, joodse en katholieke begraafplaatsen aangelegd, elk met eigen rituelen en uiterlijke kenmerken. De crematie wint in de twintigste eeuw steeds meer terrein, maar ook hierbij passen eerbied en waardigheid. Zo blijven de waardevolle gebruiken bij de uitvaartplechtigheden intact, de eeuwen door.

 

 

Locatie: De Brinkhof. Aanvang: 19.30 uur.
Donderdag 25 september 2014


Minderhoud vertelde over 150-jarig NNO


Huib Minderhoud - Foto: Eigen foto


Emmen – Huib Minderhoud uit Dalen gaf op dinsdag 12 februari om 19.30 uur in Bibliotheek Emmen een lezing over het 150-jarig bestaan van het Noord Nederlands Orkest. Hij is een van de schrijvers van het jubileumboek over het orkest.
Het Noord Nederlands Orkest stamt in kaarsrechte lijn af van het eerste symfonieorkest van Nederland: het Orchest der Vereeniging ‘De Harmonie’, opgericht in 1862 als onderdeel van sociëteit De Harmonie.

In 1926 ging het orkest zelfstandig verder als Groninger Orchest Vereeniging. In 1962,bij het 100 jarig bestaan, kreeg het de naam Noordelijk Filharmonisch Orkest. Het NNO is het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Per seizoen treedt het 120 maal op in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Daarnaast speelt het op andere plaatsen in Nederland en daarbuiten. Het verzorgt ook radio-uitzendingen en cd’s.

Het orkest is een smeltkroes van jong en oud, van Noorderlingen, Hollanders en zeker tien andere nationaliteiten. Vermaarde (inter)nationale dirigenten en solisten werkten graag met het NNO. De lezing is georganiseerd door de Open Universiteit Emmen en Bibliotheek Emmen.Huib Minderhoud verzorgt lezing in de Schutse

 

Woonwijkcentrum De Schutse aan de Schutselaan heeft voor woensdag  2 januari een lezing over de historie van het woonwijkcentrum De Schutse en de wijk Poppenhare georganiseerd. Spreker is Huib Minderhoud.

Clienten van de Schutse, wijkbewoners en andere belangstellenden zijn van harte welkom. De lezing duurt van 15:00 tot 17:00 uur

 

Brok en Minderhoud dragen voor tijdens Gedichtendag

zaterdag 22 januari 09:34
Coevorden - Voormalig stadsdichter Mart Brok en oud-schooldirecteur en schrijver Huib Minderhoud behoren tot de deelnemers aan de gedichtendag op donderdag 27 januari bij boekhandel Kardol. Zij dragen tussen 14.00 en 15.00 uur in de winkel een gedicht voor. Andere deelnemers zijn onder andere burgemeester Bert Bouwmeester, taolschulte Harm Jan Lesschen, journalist Wouter Bessels en dichteres Alie Lelyveld.
Een aantal bijdragen is opgenomen en wordt donderdag tijdens een videopresentatie in de winkel vertoond.

Voor het voordragen van gedichten kan iedereen zich aanmelden.
Informatie: Kardol, Markt, tel.nr. 0524-524787 of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.Datum: 18 januari 2011
Lezing Huib Minderhoud over godsdienstige ontwikkelingen in Drenthe
Locatie: Het Wapen van Exloo
Aanvang: 20:00 uur
Tot: 21:30 uur
De lezing is georganiseerd door Historische Vereniging Carspel Oderen.
Leden van deze vereniging hebben dan ook gratis toegang.
Niet-leden betalen 3 euro.

Woensdag 5 mei 2010
Bevrijdingsviering Zorginstelling Coevorden in combinatie
met onthulling alternatieve straatnaamborden van Canadese bevrijders
Doelgroep: bewoners zorginstelling.

Vrijdag 23 April 2010 ; 20.00 uur
www.hetkleinekerkje.nl te Gieterveen.
Verteller: Huib Minderhoud
Verhalen van en door Huib Minderhoud

Dieren waren in het bos en kon een beslissing onmiddellijk niet zonder lang gesprek met elkaar kamagra bijwerkingen, of wanneer niet verdwenen zijn en heeft nog steeds in ons levensduur kamagra 100mg helaas niet iedereen past en dat de negatieve.