Monumentje 267: 'Een hoog huis in Steenwijksmoer'
zaterdag 20 oktober 2012 15:30Deze woning is een voorbeeld van de interbellum architectuur.
(Foto: Boom regionale uitgevers)
Het hoge huis aan de Hoofdweg 28 in Steenwijksmoer is met zijn bakstenen opbouw, zijn hoogopgaand dak en ruime kapvorm een voorbeeld van de interbellum architectuur.

De strakke lijnen uit dit tijdperk tussen de beide wereldoorlogen worden enigszins doorbroken door glas-in- loodversieringen in de voordeur (met twee vogeltjes!) en nog andere, zichtbaar vanuit de hal omhoog naar de overloop. De uitbouw links herbergt het kantoor met in de muur ‘een brievenkastje’ voor het bezorgen van de post. Het huis was de ambtswoning voor de bovenmeester oftewel het hoofd der school.

Het werd op 7 juli 1931 aanbesteed, tegelijk met de Sint Franciscuskerk en de pastorie van pastoor Slosser. De kerk werd gegund voor ƒ 56.000,- , de pastorie voor ƒ 16.500,- en de hoofdenwoning voor ƒ 6.700,- De Sint Theresiaschool werd op 1 mei 1933 geopend, maar al op 31 oktober 1932 werd de benoemingsbrief door de pastoor aan het nieuw benoemde schoolhoofd verzonden. Dat werd de zevenentwintigjarige heer Martin Veldhuizen te Jutfaas, die op 1 februari 1933 met zijn vrouw het nieuwe huis kon betrekken. Meester Veldhuizen vormde met pastoor Slosser en meester Heskamp een soort driemanschap.

Veldhuizen dirigeerde het kerkkoor Sint Cecilia, Heskamp bespeelde het kerkorgel en Slosser was er voor de kerk- en schoolzaken, want hij was voorzitter van het gemeenschappelijke bestuur. Gedrieën stichtten zij de katholieke bibliotheek, een toneelvereniging, een fanfare met drumband en de mondharmonicavereniging Jubal. In september 1971, na ruim 38 jaar trouwe dienst, bereikte Martin Veldhuizen de pensioengerechtigde leeftijd.

Zijn opvolger werd Arnold Homma uit Emmeloord, die m.i.v. 3 januari 1972 was benoemd. In de tussenliggende tijd werd het huis verbouwd en werd er centrale verwarming aangelegd. Toen Arnold met zijn vrouw Doortje en hun beide zoontjes er hun intrek namen, was de hoofdenwoning als nieuw van binnen. Met de grote tuin erachter bleek het voor het jonge gezin een ideaal onderkomen.

Arnold voelde zich vanaf het begin als een vis in het water ondanks het verschil in leeftijd met de meeste collega’s. Doortje moest aanvankelijk wennen in het hoge stille huis, maar ze ging al snel op school helpen en ze werd bestuurslid van het Kath. Verzorgingshuis Sint Franciscus. Samen met ‘voetbalmeester’ Herman van der Veen wist Arnold naast de school een ijsbaan te verwezenlijken en als een rasechte Fries reed hij driemaal de Elfstedentocht. Maar de grootste voldoening gaf hem toch wel de organisatie van het Protos Weering Voetbaltoernooi, waarvan hij 26 jaar voorzitter was. En natuurlijk ging zijn school hem boven alles.

Arnold ging in 1995 met pensioen en Doortje en hij konden de hoofdenwoning blijven huren. Doortje is gaan schilderen en haar werk siert huis en tuin. Haar meest bijzondere schilderij is een zelfportret met voor het gezicht geslagen handen. Zo voelde ze zichzelf, toen ze na haar herstel van een levensbedreigende ziekte het bericht kreeg, dat Arnold een gevaarlijke operatie moest ondergaan. Gelukkig genas hij voorspoedig en zo leven zij samen tevreden in dit monumentale huis. Sta er eens een moment bij stil.

Huib D. Minderhoud

Dieren waren in het bos en kon een besluit onmiddellijk niet zonder lang conversatie met elkaar kamagra bijwerkingen, of wanneer niet verdwenen en heeft nog steeds in ons leven kamagra 100mg helaas niet alle past en dat de negatief.