Monumentje 270: De oude pastorie
zaterdag 1 december 2012 16:11

De oude pastorie in Steenwijksmoer. (Foto: Boom regionale uitgevers)
Steenwijksmoer - Op 10 februari 1932 betrokken de 41-jarige pastoor J. B. Slosser en zijn huishoudster Nellie Steman de nieuwe pastorie in Steenwijksmoer. Het was een woning, een pastoor van een grote parochie waardig, in Delftse stijl, indrukwekkend en toch sober met een inpandig balkon voor de voordeur en aan weerskanten een dakkapel in de ruime zolderverdieping.
Vijfendertig jaar zou Slosser van hieruit zijn herderlijke roeping vervullen en hij kreeg zoveel invloed, dat men hem wel de burgemeester van Steenwijksmoer noemde. Nellie verrichtte haar huishoudelijke taak nauwgezet en omringde haar pastoor met liefderijke zorg, maar was nogal op zichzelf. Toen zij in 1967 overleed, bleef Slosser alleen achter en vroeg emeritaat aan. Op 10 september van dat jaar nam hij op 77-jarige leeftijd tijdens een druk bezochte receptie afscheid van zijn parochianen.

Twaalf dagen later namen pastoor Bosma en zijn huishoudster Annie hun intrek in de pastorie. Het viel hen niet mee in het verwaarloosde grote huis, maar gelukkig was ook het kerkbestuur overtuigd van de tekortkomingen. Een enquête over de vraag een nieuwe pastorie te bouwen óf de oude te moderniseren, kreeg met 78 van de 91 stemmen nieuwbouw als uitkomst. Het oude huis kwam in makelaarshanden, maar de verkoop wilde niet vlotten. Tenslotte meldde zich bouwvakker Hendrikus Josephus Haverkort, die begin 1968 voor de nu absurd lage prijs van ƒ 21.500,- het bijzondere pand in bezit kreeg.

Zodra pastoor Bosma en zijn huishoudster naar hun nieuwe onderkomen verhuisd waren, begonnen Haverkort en zijn zoon Henk (Hennie), die elektricien was, aan de herstelwerkzaamheden. De kosten liepen toch nog op tot zo’n ƒ 30.000,-, omdat de verbindingsgang met de kerk op hun kosten moest worden afgebroken en er veel achterstallig onderhoud was. Vader en zoon waren daarom jarenlang bezig om alleen al het linkergedeelte weer bewoonbaar te maken.

De schuifdeuren in de kamer en suite werden vervangen door een wand, de plafonds werden verlaagd tot 2 meter 85 en achter de beide kamers werd een moderne keuken ingericht. Gelukkig bleven de glas-in-loodruitjes overal bewaard. In het hele huis werd ook nog centrale verwarming aangelegd. Al die tijd woonde het gezin Haverkort met twee zoons en één dochter in het rechtergedeelte en het bleef daar ook wonen, toen de zelfwerkzaamheid ten einde kwam. Het linkergedeelte werd daarna een jaar lang bewoond door zoon Gerard met zijn vrouw Truus.

Toen in 1973 Hennie met Dieuwke Tabak uit Barger Oosterveld trouwde, gingen zij hier wonen. Ze wonen er nog. Hennie, inmiddels gepensioneerd, is een fervent hardloper bij CoDaC (Coevorden Dalen Combinatie) en Dieuwke maakt borduurkunstwerken achter glas. Hennie is trots op zijn huis, waarvan het rechterdeel inmiddels door zoon Alfons wordt bewoond. ‘Dit is het mooiste plekje van Steenwijksmoer’, zegt hij tevreden, maar Dieuwke vindt het wel erg bewerkelijk worden. En ze vindt het een ramp dat alle winkels uit Steenwijksmoer zijn verdwenen.

Hoe het ook zij, het is niet zomaar een woning, dit monument van 80 jaar oud. Sta er eens een moment bij stil.

Huib D. Minderhoud

Dieren waren in het bos en kon een besluit dadelijk niet zonder lang conversatie met elkaar kamagra bijwerkingen, of wanneer niet verdwenen en heeft nog steeds in ons leven kamagra 100mg helaas niet alle past en dat de negatief.