Mient Jan Faber schrijft boek over jeugd in Coevorden
DVHN | Gepubliceerd op 12 juni 2014, 14:05
beschouwing van de heilige calvinistische huisjes die hij met de paplepel kreeg ingegoten. Zo omschrijft voormalig vredesactivist Mient Jan Faber zijn nieuwe boek over zijn jeugd in gereformeerd Coevorden.
De oud-voorzitter van het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV), in de jaren tachtig een van de aanvoerders van de anti-kernwapenbeweging in Nederland, schetst in 320 pagina’s zijn eigen jeugdherinneringen en die van zijn broers, zussen en hun toenmalige klasgenoten tegen de achtergrond van de geschiedenis van zowel zijn geboortestad als de gereformeerde kerk.
Faber overhandigde het eerste exemplaar van ‘Er op & er onder’ (ondertitel: ‘Kroniek van een gereformeerde jongen’) deze week in Coevorden aan plaatselijk historicus Huib Minderhoud (zie foto), die hem assisteerde bij het schrijven.
In de Drentse edities van Dagblad van het Noorden van 11 juni een interview met Faber.
Bijzonder project rond Kozakken
V.l.n.r. Lammy van Urk, Hans Petit, Pauline Westen – Foto: Esselien de Groot Taaltotaal
Dalen – Lammy van Urk van b & b De Kozakkenhoeve in Dalen en Pauline Westen van CQ hebben een bijzonder Kozakkenproject op touw gezet samen met Hans Petit van molen De Bente en de BWB-school. Zo is er vanavond een concert van een kozakkenkoor.
‘Wij zijn twintig jaar geleden neergestreken op deze plek aan de Westerwijk’, vertelt Lammy van Urk. ‘Onze buurman Harm Scholten -hij is helaas overleden – vertelde ons dat hier twee Kozakken zijn geweest en in onze tuin zijn begraven. Huib Minderhoud wijdde er in zijn boek ‘700 jaar Dalen’ een hoofdstuk aan.’ In de tuin van De Kozakkenhoeve heeft de familie Van Urk een gedenkplekje gemaakt.
Bezetting
In 1813 was Coevorden bezet door een delegatie Fransen. Regelmatig waren er schermutselingen tussen de Fransen en de bevolking buiten de stadsmuren van Coevorden, boeren werden van hun voorraden beroofd. Eind van dat jaar arriveerde een groep van zo’n vijftig Kozakken in Dalen, die de Daler boeren kwam helpen. Bij één van die gevechten werd molen De Bente in brand gestoken. In 1814 werd de molen opgebouwd. Molenaar Hans Petit besteedt aandacht aan het jubileumjaar. Tussen Coevorden en Dalen is de Kozakkendijk te vinden. ‘In het Drents Archief’, vervolgt Lammy, ‘vonden we een geschrift uit 1813 van Jan Kiers. Hij deed aangifte van de gesneuvelde Kozakken.’
Project
Lammie van Urk kwam Pauline van CQ tegen en opperde het idee een Kozakkenkoor naar Dalen te halen. Het werd wat al te kostbaar en we besloten van het plan af te zien. Toen kregen we plotseling een mail van een Kozakkenkoor uit Rijswijk. Die hadden een leuk aanbod en opperden het idee om de school en een woonzorgcentrum erbij te betrekken.’ De dames kregen veel hulp van Riekus Hazelaar om gelden bijeen te krijgen. Zo ontstond een compleet project.
Concerten
Het Don Kozakkenkoor Nederland, onder leiding van Serge Latychev, geeft een groots concert in de dorpskerk. Huib Minderhoud vertelt op de BWBschool over de Kozakken. ‘De kinderen’, vertelt Pauline Westen, ‘studeren twee Russische liederen in.
De kinderen gaven vrijdagmiddag 11 april een miniconcert op school en zingen ‘s avonds samen met het Don Kozakkenkoor Nederland.
Het koor verzorgde ‘s middags een besloten concert in woon-en zorgcentrum De Selkersgoorn, nadat Huib Minderhoud er het verhaal van de Kozakken heeft verteld. Aan het concert in de kerk werd medewerking verleend door Jean Boheur (accordeon) en Vladimir Anisimov (houten blaasinstrumenten). Het concert begon om 19.30 uur. De kerk was open vanaf 19.00 uur.
Huib Minderhoud presenteert eerste boek met Mo(nu)mentjes
woensdag 2 februari 14:53
Coevorden – Auteur Huib Minderhoud overviel afgelopen maandagochtend de redactie van Coevorden HuisAanHuis met exemplaren van zijn nieuwe boek ‘Mo(nu)mentjes in Streek en Stad, deel 1: Coevorden’.
Redacteuren Wouter Bessels en Esselien de Groot kregen de eerste exemplaren overhandigd, waarna ook uitgever Henk de Jonge van Edoprint en Henriette Kardol van boekhandel Kardol een exemplaar kregen. Minderhoud schrijft al zeventien jaar lang Mo(nu)mentjes, die sinds 2002 tweewekelijks in Coevorden HuisAanHuis staan. In totaal heeft de oud-schooldirecteur er zo’n tweehonderd geschreven. Het eerste deel van ‘Mo(nu)mentjes in Streek en Stad’ bevat dertig afleveringen en is het begin van een nieuwe reeks die door Edoprint wordt uitgegeven.
Het boek kost 19,95 euro en is te koop in boekhandel Kardol in Coevorden.
Gedichten voorlezen in Coevorden
Donderdag 27 januari was er een gedichten voorlees evenement bij Boekhandel Kardol in Coevorden.
Huib was aanwezig. De foto’s, gemaakt door Geert Buls uit Dalen, zijn te zien in het media album.
Brug over haven krijgt naam bij vertrek Coevorder delegatie naar Vancouver; woensdag 17 februari 2010
Een groep van zo’n 70 Coevordenaren vertrekt op zondag 21 februari om 8.30 uur vanaf het Kasteel in Coevorden naar de Olympische Winterspelen in Vancouver. Voorafgaand aan hun vertrek wordt om 8.00 uur de naam van de brug over de haven onthuld. U bent van harte welkom daarbij aanwezig te zijn, maar u kunt de bekendmaking ook via de webcam volgen. De naam van de brug wordt door sportwethouder Jetty Remmelts-van Royen onthuld en heeft te maken met Vancouver. Juist een brug is symbolisch voor de band die Coevorden met Vancouver heeft. Op 21 februari, wanneer de groep vertrekt, wordt figuurlijk de brug naar Vancouver gelegd. De brug ligt bovendien op een historische plaats in de voormalige vestingstad, namelijk als toegang naar het Kasteel. Het Kasteel heeft een link met Vancouver. De voorouders van George Vancouver, naamgever van de Canadeze stad, bestuurden generaties lang vanuit het Kasteel het gebied dat nu bekend staat als de provincie Drenthe. Webcam
U kunt de bekendmaking van de naam van de brug vanaf 8.00 uur via de webcam op de website www.coevordenbeweegt.nl volgen. Ga daarvoor naar ‘Beelden’ en dan naar ‘Webcam omgeving Markt’. 70 Enthousiaste Drenten
Een groep van zo’n 70 enthousiaste Drenten reist van 21 tot en met 28 februari 2010 naar de Olympische Winterspelen in Vancouver. Dit is het resultaat van de inspanningen van de Stichting Coevorden 2010, die zich in de afgelopen jaren heeft ingezet de Olympische Winterspelen in Vancouver aan te grijpen om Coevorden en Drenthe te promoten. De Drentse delegatie bestaat uit het bestuur van de Stichting Coevorden 2010, hun sponsors uit het Coevorder bedrijfsleven en relaties. De bestuurlijke vertegenwoordiging van de gemeente Coevorden en de provincie Drenthe, bestaat uit Commissaris van de Koningin Jacques Tichelaar, de Drentse gedeputeerde van sportzaken Anneke Haarsma, burgemeester Bert Bouwmeester en sportwethouder Jetty Remmelts-Van Royen van de gemeente Coevorden. Jacques Tichelaar, Anneke Haarsma en Bert Bouwmeester vertrekken al op 20 februari naar Vancouver. Brede missie in Canada
De gemeente Coevorden en de stichting Coevorden 2010 grijpen de Olympische Winterspelen aan om de cultuur-historie en de toeristisch-recreatieve en economische mogelijkheden van de gemeente voor het voetlicht te brengen. Ook brengen de provinciale bestuurders het Drents Olympisch Plan onder de aandacht bij (inter)nationale sportvertegenwoordigers, het publiek en de pers. Website
Kijk voor meer informatie op de website: www.coevorden.nl/vancouver.
Radio 1 in Coevorden
Radio 1 zendt op 24 februari om 16.00 uur uit vanuit Coevorden. Radio 1 maakt iedere dag een programma vanuit een stad of dorp die een link heeft met Vancouver. Op 24 februari is Coevorden aan de beurt. De inhoud staat nog niet helemaal vast, maar wat wel bekend is, is dat historicus Huib Minderhoud vanuit het kasteel iets over de geschiedenis van de stad en het kasteel vertelt.
Virtuele stadswandeling voor leden van de historische vereniging.
Coevorden – 9 februari 2010
Huib Minderhoud neemt u aan de hand van een beamerpresentatie, die door Bep Houwen en Adrie Pot in nauw overleg met Minderhoud is samengesteld, mee door onze stad. Herkenbaar en ontspannend!
Dinsdag 9 februari 2010, aanvang 19:30 uur in het Hervormd Ontmoetingscentrum aan de Kromme Elleboog 10 in Coevorden.